tiistai 12. syyskuuta 2017

Sieni mettällä

Olin Orivedellä 2.9.17 metsässä tunnin verran sieniä etsimässä. Sieniä löytyi useita, joista viisi kuvasin ja tutkin tarkemmin.


1. Kangasrousku (lactarius rufus)
Lakki on tumman punaruskea, vyöhykkeetön, keskellä nipukka ja 3-12cm leveä.
Jalka on vaaleanruskea, tyvi selvästi vaaleampi, solakka, joko ontto tai hohkaisen täyteinen.
Heltta on vaalea ja ruskean sävyinen.
Tuoksu on raikas ja muistuttaa havupuun tuoksua.
Malto on vaalean rusehtavaa.
Kangasrousku on kauppasieni ja yleisin sienisalaateissa. Sieni esikäsitellään keittämällä. Sopii suolattavaksi ja pienet lakit maustesieniksi. Yhden tähden ruokasieni.



2. Vaaleaorakas (Hydnum repandum)
Lakki on kellanvalkoisesta oranssinvalkoinen, mutkalaitainen, himmeä pintainen ja 5-20cm leveä.
Jalka on kellanvalkoinen, tukeva ja usein pitkä.
Piikit on vaaleankeltaiset, hauraat ja johteiset.
Tuoksu on mieto.
Malto on kellertävän vaaleaa, muuttuu kosketuskohdista ruskeaksi, paksua ja kiinteää.
Maku vaaleaorakkaassa on hivenen kirpeä. Esikäsittelyä ei vaadi ja kirpeys katoaa valmistettaessa. Sopii säilöttäväksi kaikin tavoin. Vaaleaorakas on myös kauppasieni. Kolmen tähden ruokasieni.



3. Herkkutatti (boletus edulis)
Lakki on vaihtelevan ruskea, kovahko, kuiva ja 5-25cm leveä.
Jalka on vaaleanruskea, tukeva tynnyrimäinen, yläpäässä vaaleaa verkkokuviointia.
Pillit ovat nuorilla sienillä valkoiset ja vanhetessaan muuttuvat kellertäväksi.
Malto on valkoista, pintakelmun alla punertavaa ja nuorilla sienillä hyvin kiinteää.
Maku on imelähkö, mieto, pähkinää muistuttava.
Herkkutatti ei vaadi esikäsittelyä, sopii kuivattavaksi ja pakastettavaksi. Kolmen tähden ruokasieni.



4. Keltavahvero (cantharellus cibarius)
Lakki on munankeltaisesta vaaleankeltainen, suppilonmuotoinen, mukareunainen ja 3-12cm leveä.
Jalka on lakin värinen, paksu ja tyveen suippeneva.
Helttojen tilalla on lakinvärisiä poimuja jotka liittyvät jalkaan loivasti.
Tuoksu on hedelmäinen ja vahva.
Malto on kellertävän valkoista sekä kiinteää.
Maultaan keltavahvero on hiukan kirpeä. Ei vaadi esikäsittelyä ja soveltuu  säilöttäväksi kaikin tavoin. Kauppasieni ja kolmen tähden ruokasieni.



5. Kuusiherkkusieni (agaricus essettei)
Lakki on valkoinen, muuttuu kosketuskohdista kellertäväksi ja on sileä.
Jalka on valkoinen, tukeva, tyvestä paksuuntunut ja renkaallinen.
Heltta on nuorena harmaanvalkoinen ja myöhemmin violetinmusta.
Rengas on iso ja ohut.
Tuoksuu anikselta.
Malto on valkoista ja leikkauspinnoista kellertyvää.
Maultaan kuusiherkkusieni on mieto. Ei vaadi esikäsittelyä ja soveltuu säilöttäväksi kaikin tavoin. Kolmen tähden ruokasieni.



1 kommentti:

  1. Ohhoh, oot ollut hyvillä apajilla, kun noin monia hyviä ruokasieniä on löytynyt :) Herkkusienen kanssa saa ollakin tarkkana, ettei vain tule keränneeksi myrkyllistä valkokärpässientä!

    VastaaPoista