
Etelä-Karjala
Etelä-Karjala sijaitsee suomen itä rajalla, Pohjoiskarjalan ala puolella.
Se jakaantuu kahteen seutukuntaan ja yhdeksään kuntaan joista kaksi on kaupunkeja (Imatra ja Lappeenranta). Myös Saimaa sijaitsee Etelä-Karjalassa.
Pinta-ala: 6800km2
Asukasluku: 130 000
Maakuntakeskus: Lappeenranta

Pohjois-karjala sijaitsee myös itä rajallamme ja luonnollisesti Etelä-Karjalan ylä puolella. Maakunta jakautuu 13 kuntaan, joista viisi on kaupunkeja (Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu).
Pinta-ala: 21 500km2
Asukasluku: 163 000
Maakuntakeskus: Joensuu
Karjalaiset ovat erittäin vieraanvaraista kansaa. Ruokaa riitti niin talon asukeille, kuin ohi kulkijoillekkin. Kylään he eivät ikinä mene ilman tuomisia.
Perinteisiä raaka-aineita ovat sienet, maitoruoat sekä kala
-Karjala oli ainut maakunta, joka käytti sientä ravinnokseen kansan keskuudessa. Yleisimpiin sieniin kuului maitosienet, karvalaukut, haapasienet ja loput rouskut.
-Kala on ollut aina suuri osa Karjalaista ruokaperinnettä. Kuumasavustus umpinaisessa peltipöntössä on tullut muidenkin käyttöön suoraan Karjalaisilta kalastajilta.
-Tunnetuimpia maitoruokia ovat lyhyt piimä, kokkeli, rahka, uuni juusto ja haudottu maito.
Karjalalle tyypillisiä ruoanvalmistustapoja
-Ruoan kypsennys uunissa on yksiä Karjalaisia tunnusmerkkejä. Pää piirtein ne valmistettiin erilaisissa poteissa ja sukunoissa. Poteiksi kutsutut astiat ovat uuniruukkuja ja sukunat puolestaan suusta kapea ruukku, jossa paistit pysyivät mehevinä vaikka seuraavaan päivään.
-Säilöntätapoja on muutamia, suolaamista, hapattamista ja kuivattamista. Varsinkin kaloja on hapatettu paljon, toisinaan myös kaalia. Lihaa kuivattiin sotavuosiin saakka, ja muita kuivattavia aineita olivat mm. marjat ja sienet. Heidän jokapäiväiseen ravintoonsa kuului joko suolattu kala, liha, kaali tai sienet.

-Karjala kuuluu happamien ruokien alueelle. Sen huomaa hyvin verratessa itäistä ja läntistä ruokakulttuuria. Hapanruokia ovat mm. hapanrokka, hapanvelli, hapanletut, hapanlohko ja kaurakiisseli (hapankiisseli).
Tunnetuimpia ruokia
-Piirakat on se mistä Karjala on tunnettu. Tunnetuin näistä kaikista on kaikkien suosima karjalanpiirakka. Eteläisemmässä Karjalassa leivottiin ns. umpinaisia piirakoita, toisin sanoen kukkoja. Näistä tunnetuin on kalakukko. Ohrarieskat ovat myös tyypillisä etelässä.


-Toinen Karjalan tunnetuimmista ruoista on Karjalanpaisti. Karjalanpaistilla on ollut erilaisia nimityksiä mm. ruukkupaisti ja lihapotti.
Heikkisen luomutila on Lappeenrannassa sijaitseva vihanneksia, perunoita ja juureksia myyvä luomutila (kuten ehkä nimestökin sen jo pystyi päättelemään).
Majatalo Puukarin Pysäkki on Valtimossa sijaitseva lähi- ja luomuruokaa tarjoava yritys. He tarjoavat myös majapaikkoja. Kerralla ruokailemaan mahtuu 40-60 henkilöä, ja saman aikaisesti voit kuulla vanhan isännän kertomia tarinoita, tai kauniin kanteleen soittoa. Ruoista hohkaa perinteikkyys, karjalaisuus, luomu sekä puhtaat raaka-aineet.
Perinnetalo isäntärenki tarjoaa rauhaisan kahvittelu/lounas hetken luomu- ja lammastilalla. Talon erikoisuuksiin kuuluvat maalaisruisleipä sekä erinäiset lammasruoat. Tilalla on 300 lammasta, joten isäntärenki on koko aikaisesti toimiva maatila myös.
Etelä- ja Pohjoiskaralaisia reseptejä
Karjalanpiirakka
3.5 dl ruisjauhoja
0.5 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
Täyte
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
Tee taikina kylmistä raaka-aineista.Sekoita kylmään veteen jauhot,suola ja öljy,sekoita.Laita taikina jääkaappiin,ja tee puuro normaaliiin tapaan.Jäähdytä puuro,ja laita uuni lämpenemään 250-270 asteeseen.Kun puuro on jäähtymässä ota taikina ja ala pyöriitämään siitä haluamasi kokoisia palloja,painele ne hellästi jauhoissa ja kauli ympyrän muotoisiksi.Käytä kaulimisen aikana ruisjauhoja runsaasti,ettei taikina tartu pöytään.Kun taikina on kaulittu voi ruveta täyttämään niitä puurolla.Lopuksi rypytä reunat ja laita piirakat uuniin n.15-20 minuutiksi.
Karjalanpaisti
800g karjalanpaisti lihaa
1 sipuli
10-15 maustepippuria
1 porkkana
vettä
voita
2 kpl laakerinlehtiä
Paista lihoja pienissä erissä kuumalla pannulla voissa, hetken,että saavat väriä.Lisää vuokaan lihojen päälle viipaloitua porkkanaa, sipuli lohkoina.Paista loput lihat ja kaada edellisten päälle.Mausta suolalla. Lisää joukkoon maustepippurit ja laakerinlehdet.Kaada paistopannulle vettä ja anna kiehahtaa, ja kaada lihojen päälle.Paista uunissa 200 astetta n.3 tuntia.
Hapankaali
Raaka-aineita haluttavan määrän mukaisesti
kaalia
porkkanaa
kuminaa
suolaa
1. Suikaloi kaali veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Survo silppua puunuijalla kunnes kaalista alkaa irrota nestettä. Laita silppu käymisastiaan vaikkapa porkkanapalojen kanssa ja mausta esimerkiksi kuminalla ja suolalla (1 rkl/kg kaalia).
2. Maitohappokäymisen varmistamiseksi tölkin pohjalle voi laittaa hapankorpun palan tai lorauttaa hiukan valmiin hapankaalin nestettä. Lopuksi kaalisilpun päälle laitetaan paino, joka pitää sen nesteen alla.
3. Seisota astiaa 2-3 vuorokautta pimeässä noin 20 asteen lämmössä. Vie sen jälkeen viileään 2-3 viikoksi ja sitten kylmään, alle 10 asteeseen. Hapankaali on valmista sen jälkeen parissa viikossa.

Lähteet: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/113651/Karjalanpaisti/, http://www.visitkarelia.fi/fi/Matkailu/hakutulos?product=bf47f504-0c22-4312-8308-04d69173ae6c&list=true&adults=undefined, wikipedia, https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/etela-karjala, https://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/hapankaalin-perusohje, https://russian-fish.ru/stati/kalakukko-pirog-iz-ryapushki.html, https://jauhopeukaloinen.files.wordpress.com/2011/10/84.jpg, https://kotiliesi.fi/wp-content/uploads/kl/Ruoka/kantarellit3.jpg, https://www.kotikokki.net/media/cache/large/recipeimage/large/562271d6112a06c3538b4567/karjalanpaisti17102015.jpg?1445097959
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti