sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Variksenmarja

Perustiedot marjasta:

-tunnetaan myös nimellä kaarnikka

-heimo: kanervakasvit

-kasvumuoto: monivuotinen varpu

-korkeus: 10-30cm

-kasvupaikka: kangasmetsät, kalliot, hietikot, kalliosaaret, merenrannat, karut märeet ja tunturikankaat

-kukinta: huhti-kesäkuu

-käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Sitä on käytetty jo pitkään mm. kuivatun ja suolatun kalan, poronmaidon, mädin ja viilin kanssa, monesti myös lisättynä keittoihin. Erittäin tunnettu keripukkirohtona pohjoisessa. Varsia ja marjoja on myös käytetty kankaiden värjäämiseen ja varvuista tehty harjoja. Lähi aikoina variksenmarjaa on ruvettu markkinoimaan myös etelän suuntan, mehu- ja viiniteollisuuteen.

Kuvahaun tulos haulle variksenmarja

Alkuruoka: 

Variksenmarjamehu

3l variksenmarjoja
2l vettä
40g viinihappoa
2kg sokeria

Huuhdo sekä survo marjat. Lisää vesi johon on sekoitettu viinihappo.
Anna seisoa 2-3 vuorokautta. Siivilöi mehu sideharson läpi ja lisää sokeri. Sekoita. kunnes sokeri on sulanut. Kuori vaahto pinnalta, ja pullota.

Pääruoka:

variksenmarjahillo

-0.5kg variksenmarjoja
-3dl hillosokeria

Soseuta marjat ja kaada seos kattilaan, lisää hillosokeri. Keitä hiljalleen n. puoli tuntua välillä sekoittaen. Purkita hillo kuumana. Säilytä kylmässä.

Punaviinikastike
1 rasia keittojuureksia
2 dl demi glacea
2 dl punaviiniä
n. 10 kokonaista pippuria
2 rkl variksenmarjahilloa tms.
nippu timjamia
voita
Paahda keittojuureksia kuivalla pannulla kunnes pinta on paahteisen ruskea.
Lisää kattilaan valmis demi glace, punaviini, pippurit, timjami, hillo ja paahdetut keittojuurekset. Anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä, siten että kastike välillä pulpahtelee.
Kun kastike on kiehunut kasaan pari tuntia ja sakeutunut, lisää sekaan nokare voita ja sekoita voimakkaasti. Tarjoa karitsan kanssa.
Kukkakaalipyree
2 keskikokoista kukkakaalia
n. 70 g voita
suolaa
Pilko kukkakaalit ja keitä niitä reilulla suolalla maustetussa vedessä.
Kun kukkakaalit ovat pehmenneet, ota pari desiä keitinvettä talteen ja kaada loput pois.
Soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella, lisää voi ja soseuta lisää.
Lisää soseeseen kukkakaalien keitinvettä, kunnes soseesta tulee täysin sileää.
Tarkista lopuksi suola.
Karitsan sisäfileet
2 sisäfilettä/hlö
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria
Nosta karitsan sisäfileet huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistamista.
Poista fileistä ylimääräiset kalvot.
Paista karitsan sisäfileitä kuumalla pannulla voi-öljy seoksessa nopeasti molemmilta puolilta, kunnes lihan pinta on ns. kiinni.
Mausta suolalla ja pippurilla ja nosta folion alle hetkeksi vetäytymään ennen tarjoilua.

Jälkiruoka:

Variksenmarjapiirakka

150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa tai kermaa
5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 1 l variksenmarjoja
sokeria
2 rkl mannasuurimoita




Vaahdota rasva ja sokeri, sekoita joukkoon munat yksitellen. Lisää seokseen neste ja jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina tasaisesti uunipannulle leivinpaperin päälle. Survo variksenmarjat ja mausta sokerilla. Lisää joukkoon kosteuden sitomiseksi mannasuurimoita. Levitä survos taikinan päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Kuvahaun tulos haulle variksenmarjapiirakka

Lähteet: http://www.yrttitarha.fi/kanta/variksenmarja/reseptit.html, https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/78672/VARIKSENMARJAMEHU/, http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/variksenmarja, https://www.soppa365.fi/reseptit/anne-maarit/variksenmarja-hillo-juustotarjotin, http://www.nelonen.fi/ohjelmat/arvostele-mun-illallinen-suomessa/1377814-suvin-paaruoka-mustavalkoista-karitsaa, https://seura.fi/wp-content/uploads/2016/06/STL12020_155-1-630x400.jpg, https://puutarha.net/keskustelukanava/img/20137/245360.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti