-Yleisesti alkoholillinen juoma, alkujaan maustettua viinaa. Hehkuviini
on glöginä käytetty väkevä viini.
2. Mistä sana glögi tulee?
-Suomeen sana on tullut Ruotsin sanasta glögg. Ruotsiin puolestaan
muotoutunut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini.
3. Kuinka vanha keksintö glögi on eli
milloin sitä on alettu juomaan?
-1800-luvun alussa miehet rupesivat juomaan sitä talvijuomana.
4. Mitkä ovat tyypillisiä glögin
mausteita?
-Neilikka, kaneli ja inkivääri. Myös pomeranssinkuorta sekä kardemummaa
käytetään usein.
5. Miten glögi tarjoillaan?
-Lämpimänä glögi-lasista.
6. Onko glögissä aina alkoholia?
-Ei
7. Mistä glögiä voi ostaa?
-Alkosta tai ruokakaupasta
8. Miten glögiä voi itse valmistaa?
-Valitse mehu ja laimenna se sopivaksi, jonka jälkeen laita se kattilaan
mausteiden kera. Anna kiehua miedolla lämmöllä n.15min. Halutessasi voit lisätä
alkoholia.
9. Minkälaisen ruuan tai naposteltavan
kanssa glögi sopisi nautittavaksi?
-Jouluisen, mm piparit tai joulutorttu.
10. Kertoisitko
hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?
-Vaalea, 5 annosta:
5dl omenamehu
n.1dl ruskeasokeri
0.5kpl vaniljatanko
1kplkanelitanko
5kpl kardemummansiemeniä
1siivu appelsiinin kuorta
2.5dl joulusiideriä
terästykseen mm. Calvadosta
Tumma, 4 annosta:
10dl mustaherukkamehu
2kpl pomeranssinkuorenpalaa
5kpl neilikkaa
2kpl kanelitankoa
1/2tl kardemumma
terästykseen mm. punaviiniä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti