tiistai 10. lokakuuta 2017

skottiviski



Historia:

Viskillä on erittäin pitkä historia, se sijoittuu noin 500 jKr. Skotlantiin. Todennäköisesti on kulkeutunut sinne Irlantilaisten munkkien matkassa. Ennen tätä tiedettiin ainoastaan mietojen alkoholien tuottaminen käymisen avulla. Luultavimmiten lähi-idässä oltiin opittu tislauksen taidot, ja näin ollen saatiin aikaiseski väkeviäkin juomia. Kyseen omaista juomaa kutsuttiin "Elämän vedeksi".

Ennen vanhaan viskiä on käytetty lääkkeenä ja pahanmaun peittämiseksi. Juomaan sekoitettiin mm. kanervaa, hunajaa, juuria, yrttejä sekä mausteita.


Valmistusmaat:

Kuten nimestäkin voi jo päätellä, viski valmistetaan Skotlanissa. Laillisia tislaamoita on noin 100 koko Skotlannissa. Skottiviskien suurimmat erot ovat valmistus alueet. Eli verrattaessa Pohjois-Skotlannin viskejä Etelä- Skotlannin viskeihin, ovat erot yllättävänkin suuria.




Käyttötapa & drinkkejä:

Suosituin tapa nauttia on whiskey on the rocks, eli viski jäiden kera. Jos viskiä tahdotaan laimentaa, siihen voi lisätä tilkan lämmintä vettä. Amerikassa puolestaan usein viski nautitaan snapsi laseista. Viskiä käytetään myös useiden drinkkien pohjana.

whiskey on the rocks




Tässä kolme tunnettua drinkkiä:

Whisky punch

3cl skotlantilainen viski
1cl triple sec
2cl sitruunameu
      soodavesi
      jäämurska

Ravistetaan

Kuvahaun tulos haulle whisky punch



Sandy collins

4cl skotlantilainen viski
2cl sitruunamehu
1cl sokeriliemi
      soodavesi
      jääpalat
















Viskikola

4cl viski
10cl cola





















Tuotemerkit:

Kolme suurinta on Glenfiddich, the Glenlivet ja the Macallan, ko tuotemerkit omistavat yhdessä yli 50% maailanmarkkinoista. Kaikki kolme merkkiä tulevat samalta alueelta, Speysidestä.







Valmistustapa & Raaka-aineet:

Valmistetaan mallasohrasta, eli ohra mallastetaan kastelemalla vilja kuumalla vedellä kunnes se alkaa itää. Itäminen keskeytetään kuivaamalla ohra. Kuivaaminen tapahtuu yleensä puhaltamalla kuumaa ilmaa itujen lävitse.
Kuivatuksen jälkeen jotkut maltaat paahdetaan turveuuneissa, jossa ne saavat erilaisia värejä ja paahtuneita, savuisia makuja.
Kuivatuksen jälkeen vilja murskataan jauheeksi, joka laitetaan kuuman veden kanssa. Näin viljasta saadaan erotettua käymiskelpoiset sokerit

-Mallasviski tislataan kahdesti pannutislauskattilassa. Mallasviskiä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta.









Lähteet: https://viskiniekka.fi/skotlannin-viskialueet/, http://www.viskikaappi.net/valmistus.htm, file:///C:/Users/Sonhak1/Downloads/Skotlantilainen+viski.pdf, https://fi.wikipedia.org/wiki/Viski#Raaka-aineet_ja_valmistus, http://nettibaari.puhti.com/drinkkiohje/Sandy_collins, https://fi.wikibooks.org/wiki/Baarikaappi/Raaka-aineet#Viski, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti