Luontomatkailu on vastakohtana kiireiselle kaupunkilomalle/elämälle. Luontomatkailun voi jakaa moneen eri osa-alueeseen mm. maaseutumatkailuun, ekomatkailuun sekä retkeilyyn. Ihmiset lähtevät etsimään rauhallista paikkaa missä voi vain nauttia maisemista ja hiljaisuudesta ilman kaupungin saasteita ja melua. Tulevaisuudessa ihmiset varmasti kaipaavat aina vain enemmän ja enemmän luonnonrauhaan.
Matkailumuotona tämä on koko ajan kasvamassa, mikä ainakin omasta mielestäni on erittäin hyvä asia, sillä ihmiset oppivat arvostamaan luontoa eritavalla, tämä on myös luontoystävällistä, luonnossa liikkuminen parantaa myös fyysistä sekä henkistä kuntoa.
![]() |
Nuuksio on yksi luontomatkailu kohde Suomessa, Espoossa. |
Lähteet: http://luonnon.fi/wordpress/?page_id=1939, http://www.matkailu.org/tutkimukset/tietoa-teemoittain/luontomatkailu, http://www.retkipaiva.fi/2013/08/21/helposti-retkelle-nuuksioon/
Liikuntamatkailulle lähdettäessa päätarkoituksena on liikunta. Liikuntamatkailua on kolmea erilaista, aktiivista, nostalgista ja passiivista liikuntamatkailua. Aktiivisessa liikunnassa matkailija itse on tekemässä urheilusuoritusta mm. laskettelu tai golf matkat. Nostalgisella matkalla matkailija suuntaa urheilu paikoille taikkapa museoihin. Passiivisella liikuntamatkalla puolestaan matkailija ei itse osallistu urheilu suoritukseen vaan on katsojana. Tällasisia matkoja ovat mm jalkapallon mm-kisat sekä olympialaiset.
Nykyään ja tulevaisuudessakin on suosittua lähteä juoksemaan eri puolille maailmaa mm. maratooneja. Myös kautta vuosikymmenten on jo matkustettu erimaihin seuraamaan omaa suosikki joukkuetta vaikka eri näköisiin mm-kisoihin. Oman suosikki joukkueen perässä matkustaminenkaan ei ole näyttänyt hiipumisen merkkejä vielä vaikka sosiaalinen media onkin täynnä palveluja joista samat pelit näkisi kotisohvaltakin.
![]() |
Tässä yksi hyvä esimerkki miksi tehdään passiivisia liikuntamatkoja. Kuvassa on Brasilian jalkapallo maajoukkue yleisön kanssa vuoden 2014 mm-kisoissa. |
Lähteet: http://lipas.uwasa.fi/termino/WasaTerm/teemamatkailu/5liikuntamatkailu.html,
Hyvinvointi-ja terveysmatkailu on nyt nousemassa oleva trendi ympäri maailmaa. Yleisesti näiden matkojen tarkoitus on parantaa omaa hyvinvointia.
Terveysmatkailuun sisältyy henkisen sekä fyysisen kunnon parantaminen erikeinoin. Näihin sisältyy mm. hierontapalvelut, jooga, kauneudenhoitopalvelut, erilaiset terapiat sekä jopa lääketieteellisiä menetelmiä.
Hyvinvointimatkailu rentouttaa, tasapainottaa fyysista sekä henkistä olemusta ja muuten vain tuo hyvää oloa. Yhdenlainen hyvinvointipalvelu Suomessa on esim. sauna. Sauna on mielenkiintoinen ja ennen kaikkea erilainen kokemus monelle ulkomaalaisille vaikka meille suomalaisille ihan normaali asia.
![]() |
Suomalainen suosittu hyvinvointi palvelu, eli sauna |
Lähteet: http://www.matkailu.org/tutkimukset/tietoa-teemoittain/hyvinvointimatkailu, http://akkilahto.fi/category/lomatyyppi/terveysmatkailu, http://www.epmatkailu.fi/hyvinvointimatkailu.html,
Ruokamatkailu: Nykyään aina vain useampi etsii tietoisesti matkoillaan ruokakokemuksia. Tämä on myös hyvä tapa tutusta kyseiseen maahan ja sen tapoihin. Paikallisia herkkuja voi lähteä etsimään mm paikallisilta toreilta, pienen pienistä ravintoloista, viinitiloilta sekä farmeilta.
Joka reissussa ruualla on suuri osa onnistumisen kannalta. Jos ruoka ei maistu nii kyllä jokainen sen lopulta huomaa mielentilastaan. Puolestaan jos on ollut maukas ruoka on porukka huomattavasti parempi tuulisempaa. Moni lähtee nykyään reissuun vain löytääkseen erilaisia ja uusia ruoka kokemuksia mm Ranskaan viinimatkoille.
Tällaisia matkoja tulee koko ajan uusia ja erilaisia ja näin ihmisten mielenkiintokin säilyy sitä kohtaan.
Lähteet: http://www.homeaway.fi/index.cfm/tgt/inspiration-Ruokamatkat, http://www.uniquetour.fi/?p=1333, https://ruokajamatkailu.wordpress.com/, https://www.youtube.com/watch?v=nGF4pyNHsUQ
Kultturimatkailu käsittää laajasti erilaisia asioita sekä tapahtumia. Tähän kuuluu kaikki rakentamaton sekä rakennettu ympäristö, näyttelyt, tapahtumat ja tilaisuudet.
Vetovoimaisten tapahtumien järjestäminen on erittäin tärkeää ja suuri osa myös kulttuurimatkailusta. Festivaalit ovat hyvä esimerkki tämän kaltaisesta tapahtumasta. Suuret festivaalit keräävät useita kymmeniä tuhansia ihmisiä jotka tuovat tapahtumalle sekä kaupungille huikeat määrät rahaa. Festivaaleja järjestäessä kuitenkin tarvitaan älyllistä osaamista, rahaa sekä aikaa. Onnistunut lopputulos tuo paljon kävijöitä ja tuottaa hyvin. Festivaalit/konsertit ovat olleet varsinkin 80-luvulta saakka suuressa suosiossa ja tarjoavat kokemuksia mitä ei voi edes sanoin kuvailla. Tällaiset tapahtumat keräävät jatkossakin varmasti suurta suosiota.
Kulttuurimatkailu on näistä ehdottomasti oma suosikki teemani. Kesällä kävin Ruotsissa viikon mittaisella reissulla festivaaleilla Sweden rockissa. Tapahtumassa keräsi kävijöitä ympäri maailmaa. Matkan aikana näki myös Ruotsia ja sen kulttuuria kun matkustimme n.550 km bussilla tapahtuma paikalle. Tämä oli yksi elämäni parhaista kokemuksista ja menisin milloin vain uudelleen tällasiselle matkalle.
Lähteet: http://www.matkailu.org/tutkimukset/tietoa-teemoittain/kulttuurimatkailu, http://www.swedenrock.com/, http://www.kulmat.fi/tutkimustietoa/kulttuurimatkailu
Seikkailu-ja/extreme matkailuiden tarkoitus on tehdä jotain jännittävää ja ainutlaatuista mikä saa sydämen tykyttämään ja ihokarvat nousemaan. Tämän kaltaisista lomista tehdään mahdollisimman erilaisia kuin normaali arki tai normaalit rantaloma reissut. Extreme matkat ovat kohtalaisen uusi trendi joten ovat myös koko ajan nostamassa omaa suosiotaan. Tyypilillisä extreme matkoja voisi olla vaikka koskenlasku, vuorikiipeily sekä benji-hypyt.
Koskenlaskua |
Lähteet: http://kuntoplus.fi/terveys/seikkailumatka, http://www.visitsweden.com/ruotsi/Aktiviteetit1/Seikkailut-ja-urheilu/Extreme-lajit/, http://www.harriniva.fi/fi/kohteemme/harriniva/kesan-aktiviteetit/koskenlasku/